burger_01_slider

Burgery bez mięsa?!

TAK! My je uwielbiamy, a nakarmione przez Nas osoby zawsze wołały o dokładkę.

Zadowolony gość to dla Nas najlepsza rekomendacja! UWAGA mięsożerni, nie bójcie się wegańskich potraw, a przynajmniej spróbujcie, dajcie im szansę za nim skrytykujecie i powiecie, że bez mięsa to bez sensu. Można spokojnie wciągnąć dwa burgery, bez poczucia ciężkości i wyrzutów sumienia typu „znowu się obżarłem”.

To idealna nagroda po solidnym treningu, ale też dobry pomysł na wieczorne spotkanie ze znajomymi przy winie.

Samo zdrowie!

burger_02

Łapcie przepis, róbcie zakupy i do dzieła!

Kotleciki przygotowane są na bazie zielonej soczewicy, a to doskonałe źródło: białka, potasu i kwasu foliowego. Soczewica może być doskonałą alternatywą białka pochodzącego z mięsa. Uwaga! Jest to jednak białko niepełnowartościowe (nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów), czyli warto połączyć (w jednym posiłku) soczewicę z produktami, które mają tych brakujących aminokwasów pod dostatkiem np. produkty zbożowe – w naszym przypadku będą to np. płatki owsiane. „Wynika to z tego, że warzywa strączkowe mają mało metioniny, ale sporo lizyny i tryptofanu – natomiast zboża odwrotnie i dzięki temu dobrze się uzupełniają, dając nam tym samym pełnowartościowe białko.Źródło: www.damianparol.com

burger_03

Składniki na kotleciki (na 4 osoby):

  • Zielona soczewica – 1 szklanka;
  • Pieczarki – 300g;
  • Cebula – 1 szt.;
  • Marchewka – 2-3 szt.;
  • Płatki owsiane – w zależności od kleistości masy, ok. 2-3 łyżki;
  • Nasiona słonecznika – garść;
  • Pestki z dyni – garść;
  • Natka pietruszki – pęczek;
  • Sól i pieprz do smaku;
  • Sos sojowy – 1-2 łyżki;
  • Oliwa – do smażenia;

burger_04

Dodatki (ilość według potrzeby):

  • Bułka do burgerów / tortilla – opcja lżejsza;
  • Pomidor;
  • Ogórek zielony;
  • Ogórek kwaszony;
  • Czerwona cebula;
  • Papryka;
  • Kiełki np. lucerny;
  • Sałata;

burger_05

Sos:

  • Jogurt naturalny np. typu greckiego (sojowy, jeśli chcemy utrzymać potrawę w formie wegańskiej);
  • Koper;
  • Ogórek świeży;
  • Sok z cytryny (brakuje na zdjęciu);
  • Czosnek – 1-2 ząbki;
  • Sól, pieprz do smaku;

Wykonanie farszu

Soczewicę ugotować wg wskazówek na opakowaniu – najlepiej bez soli, żeby nie utracić białka podczas obróbki termicznej, farsz będziemy przyprawiać później. Po ugotowaniu odsączyć na durszlaku. Odstawić.

burger_07

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać marchewkę startą wcześniej na grubych oczkach. Po 2-3 min. dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki. Warzywa dusimy do miękkości.

Płatki owsiane zmielić – będą one pełnić funkcję jajka i skleją farsz.

Natkę z pietruszki pokroić.

burger_06

Samą soczewicę lekko zblędować, następnie dodać warzywa z patelni. Doprawić sosem sojowym, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Na końcu dodać natkę z pietruszki, nasiona słonecznika i pestki z dyni.

Z powstałego farszu uformować kotleciki. Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku po ok. 15min. na każdą stronę w 150oC.

burger_08

W między czasie przygotować wszystkie dodatki, oraz sos – to tylko propozycja.

Wykonanie sosu

Do jogurtu dodać pokrojony koper, starty na dużych oczkach ogórek (odsączyć wodę!), rozgnieciony czosnek. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.

burger_10

Na 3-4 min. przed wyjęciem „kotlecików” warto wrzucić do piekarnika rozkrojoną bułkę, tak żeby była ciepła.

Przy stole można się już samemu pobawić i skomponować burgera na jakiego mamy tylko ochotę. Ilość dodatków jest nieograniczona byle udało Wam się potem to ugryźć J

Smacznego! :)

P.S. Polecamy zaopatrzyć się w serwetki :)