fot: Bieg_a_my

Czekoladowy doping

Zgodnie z obietnicą, zdradzamy co robiliśmy po sobotnim treningu. Naszym sportowym wyzwaniem był Bieg Wedla na dystansie 9 km. Po wyczerpujących podbiegach obawialiśmy się, że nie będzie tak słodko jak byśmy chcieli 😉 Naszym założeniem było tempo treningowe ok. 5 min/km, jednak duch rywalizacji i podwyższony poziom adrenaliny nieco zweryfikowały nasze plany. W rezultacie nogi spokojnie dały radę wykręcić średnie tempo 4:45 min/km. To bardzo miłe zaskoczenie, kiedy mimo zmęczenia okazuje się, że stać Cię na więcej 😉 Na mecie czekały Nas miłe niespodzianki, organizatorzy zadbali o pamiątkowy medal oraz pyszną CZEKOLADĘ 😀

Zarówno wysiłek jak i czekolada doładowały Nas dużą dawką endorfin na cały weekend!

Mimo, że czekolada to produkt wysokokaloryczny o dużej zawartości tłuszczu, pamiętajmy że wspomaga funkcjonowanie naszego organizmu w chwilach stresu, dzieje się tak ze względu na zawartość takich składników jak: magnez, potas oraz fosfor, których nie znajdziemy w innych słodyczach. Zawarty w czekoladzie magnez pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mięśni. Potas z ziarna kakaowca zapewnia ­właściwą gospodarkę wodną organizmu oraz prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów.

Czekolada zawiera także garść witamin: B6, B2, B3, B12, A i E oraz tłuszcz roślinny, który eliminuje tzw. „zły cholesterol” – przyczynę wielu chorób cywilizacyjnych.

Przy wyborze czekolady warto zwrócić uwagę na zawartość masy kakaowej, której najwięcej znajduję się w czekoladzie gorzkiej (taką informacje znajdziecie na etykiecie produktu). To właśnie masa kakaowa zawiera wszystkie wyżej wymienione składniki, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.