wpis54_1

Dla duszy i ciała

Od kiedy poznaliśmy dietę wegańską „od kuchni” jej elementy na stałe zagościły w naszym codziennym menu. Czasami szukamy nowych przepisów, modyfikujemy je lub tworzymy od postaw własne autorskie potrawy. To naprawdę nic trudnego, a trening czyni mistrza nawet w kuchni. Ostatnio znajoma stwierdziła, że „wy tylko biegacie i gotujecie”, ja jej na to, że „do tego jeszcze pływamy, i to dość regularnie”. Usłyszałam słowa uznania i to cieszy najbardziej. Na pewno bardziej motywuje niż stwierdzenie „o matko, znowu gdzieś biegacie…?” . A tak biegamy, pływamy, gotujemy i cieszymy się z tego jak małe dzieci. I dopóki sprawia nam to przyjemność i satysfakcje nie zamierzamy niczego zmieniać, bo na to zawsze będzie czas.

Owszem często przeklinamy codzienną ilość bagażu, którą dźwigamy codziennie przez pół miasta, ale mimo to jesteśmy zdeterminowani. Jeśli ktoś mówi, że „chętnie pochodziłby/-aby na basen czy siłownię, ale niestety nie ma żadnej w pobliżu”, to nie jest to dla nas żaden argument. My na basen chodzimy w różne miejsca i z pewnością nie są one zlokalizowane w pobliżu naszego miejsca zamieszkania bo tam po prostu ogólnodostępnego basenu nie ma!

Ale, żeby na to wszystko mieć siłę , staramy się jeść zdrowo, a nasze posiłki są zróżnicowane. Będziemy dzielić się swoimi sprawdzonymi przepisami.

Koktajl owocowy, to doskonała i szybka w przygotowaniu przekąska tuż po treningu.

Składniki (2 porcje): 2 banany, pomarańcza, mango

Przygotowanie: W pierwszej kolejności obierać i pokroić w kostkę banany oraz mango. Następnie wycisnąć sok z 1 pomarańczy. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Tak powstały koktajl nadaję się od razu do spożycia.

 

Pesto z suszonych pomidorów, do makaronu z dodatkiem czarnych oliwek. Danie łatwe w przygotowaniu, które można bez trudności podgrzać w pracy.

Składniki: garść blanszowanych migdałów, 6-7 suszonych pomidorów, cebula czerwona, 2 ząbki czosnku, garść świeżej bazylii, oliwki czarne (do posypania), makaron (ulubiony), oliwa, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie: Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, następnie dodać pokrojone w kostkę pomidorki, dodać ocet balsamiczny oraz sos sojowy. Całość poddusić ok. 3-4 min. Odstawić do wystygnięcia. Do blendera wrzucić migdały i zmiksować na wiór, następnie dodać pozostałe składniki włącznie z wyciśniętym czosnkiem oraz bazylią. Całość zblendować do uzyskania jednolitej masy. W zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, należy dodać oliwę lub zimną wodę. Pesto wymieszać z makaronem, a na koniec posypać oliwkami.

 

Pasta z awokado i ciecierzycy jako smarowidło na pieczywo, to nasza propozycja na śniadanie, II śniadanie lub kolację.

Składniki: dojrzałe awokado (na tyle dojrzałe, żeby można je było rozgnieść widelcem), 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka ciecierzycy konserwowej), 1 /2 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz

Przygotowanie: Awokado obrać i rozgnieść widelcem, cebulę pokroić w kostkę, ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, czosnek wycisnąć. Następnie wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę. W zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, należy dodać oliwę lub zimną wodę. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.