wpis45_2

Vege – dzień 6, pierwsze wrażenia

Dziś mija 6 dzień naszego kulinarnego wyzwania i chętnie podzielimy się naszymi pierwszymi spostrzeżeniami!

Kto trzyma kciuki, a kto nas krytykuje?

Zanim wystartowaliśmy z naszym pomysłem na dobre, pojawiły się pierwsze komentarze. Grono osób stosujących od lat dietę wegańską zapewniało nas, że będzie smacznie, zdrowo i kolorowo. Niezłomni mięsożercy twierdzili, że nasz pomysł jest bez sensu i może nam tylko zaszkodzić, a skoro nie jemy mięsa to po co w ogóle jemy… Wiele osób będących na diecie tradycyjnej uważa, że potrawy wegańskie są jałowe, monotonne i niepełnowartościowe.

Opinie w tej kwestii są bardzo podzielone. My, poprzez okres 30 dni mamy okazję – choć na trochę, wcielić się w rolę wegana. To bez wątpienia doskonały sposób na wyrobienie własnego zdania na temat weganizmu.

Jak to wygląda od kuchni?

  • Teraz nasza kuchnia jest nieco bardziej przemyślana. Planujemy z wyprzedzeniem co zjemy na śniadanie, obiad i kolację. Staramy się również wpleść jakieś przekąski.
  • W ciągu dnia jemy średnio od 4 do 5 posiłków i z pewnością nie chodzimy głodni.
  • W pracy jemy tylko swoje, a wcześniej bywało różnie. Na obiad staramy się przygotować coś, co przy obróbce termicznej w mikrofali nie straci na smaku i nie zrobi się gumowe. Dobrze sprawdzają się: zupy, kremy i makaron z pesto.
  • Testujemy różnego rodzaju pasty do pieczywa, a jest w czym wybierać. To dobry zamiennik wędlin i żółtego sera.
  • Samo przygotowanie potraw nie wymaga więcej czasu niż dotychczas.
  • Trudno jest nam powiedzieć czy koszty diety są porównywalne, ponieważ do tej pory nie kontrolowaliśmy budżetu żywieniowego.
  • Z pewnością wg nas dość drogie są m.in.: wszelkiego rodzaju orzechy, bakalie, tofu, mleka roślinne, syropy (np. z agawy lub klonowy) – często używane do deserów.
  • Niektóre produkty, które pojawiają się w przepisach są trudno dostępne i wtedy autor receptur sugeruje zakupy w internecie, np. płatki drożdżowe.
  • W kuchni wg nas niemal niezbędny jest blender, bez niego większość przepisów byłaby nie do zrobienia. Tak czy inaczej bez względu na rodzaj stosowanej diety warto mieć takie urządzenie w swojej kuchni, m.in. do zrobienia własnego pesto, koktajlu, pasty do pieczywa czy kremu z nerkowców, itd.

Prawdą jest, że poznajemy dużo nowych smaków, ale to chyba normalne. Eliminując dużą ilość produktów, które jedliśmy na co dzień musieliśmy zastąpić innymi – często zupełnie nowymi. Kuchnia wegańska lubi przyprawy, przez co na pewno nie jest jałowa. Często wystarczą dwa lub trzy składniki, żeby skomponować coś smacznego. To co jemy obecnie, zazwyczaj nie jest skomplikowane i nie wymaga niezwykłych umiejętności. Jest smacznie, ale to nie oznacza, że trochę tęsknimy np. za nabiałem.

Poniżej dzielimy się sprawdzonymi przepisami.

wpis45_1

Pizza

Składniki na cisto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka ciepłego mleka sojowego,
  • 40 g drożdży,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta soli.

Składniki na sos:

  • gęsty przecier pomidorowy,
  • cebula,
  • czosnek,
  • oliwa,
  • przyprawy wg uznania (sól, pieprz, szczypta cukru, oregano, bazylia..)

Przygotowanie:

Mąkę z solą wsypujemy do oddzielnej miski, a w drugiej mieszamy pozostałe składniki. Gdy drożdże się już rozpuszczą w mleku, powoli przelewamy do mąki zagniatając ciasto do momentu aż będzie gładkie. Odstawiamy na ok. 1,5 godz. w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką, tak by ciasto mogło urosnąć.

Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy, następnie dodajemy pokrojona w kostkę cebulę, dusimy aż będzie przezroczysta. Ząbek czosnku rozgniatamy w prasce i dodajemy do cebuli, dusimy przez ok. minutę. Wlewamy przecier i w dalszym ciągu podgrzewamy, tak aby sos się nieco zredukował. Doprawiamy ulubionymi przyprawami.

W między czasie przygotowujemy dodatki. Kroimy w plasterki pieczarki i cukinię, w cienkie paski czerwoną i zieloną paprykę. My pieczarki dodatkowo obsmażyliśmy ok. 2 minuty na oliwie.

Ciasto należy rozwałkować na 1 dużą pizze lub dwie mniejsze. Następnie smarujemy ciasto sosem i rozkładamy dodatki w dowolnej kolejności, całość posypujemy oregano. Piec przez 25 min. w 180’C. Gotowe!

wpis45_3

Spaghetti z pulpetami

Składniki na pulpety:

  • 2 kostki tofu po 180g,
  • ½ szkl. bułki tartej,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka papryki,
  • ½ łyżeczka ostrej papryki,
  • ½ łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • sól, pieprz czarny

Składniki na sos:

  • ulubiony makaron spaghetti,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • oregano, tymianek, sól, pieprz oliwa

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i chwilę smażymy, aż będzie miękka. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy ok. minuty, następnie dodajemy pomidory i resztę składników. Dusimy ok. 30 min.

Tofu pokroić w kostkę i wrzucić razem z pozostałymi składnikami do blendera. Przyprawić do smaku. Z powstałej masy uformować kuleczki i obsmażyć na patelni. Zanim dodamy pulpety do powstałego sosu, odkładamy je na papierowy ręcznik tak aby pozbyć się tłuszczu.

Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu.

 

Pasta z ciecierzycy i dyni

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 3/4 szklanki tahiny (można zrobić też samemu),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sok z 1/2 – 1 cytryny,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka purée z pieczonej dyni,
  • 1/4 – 1/2 zimnej wody

Przygotowanie:

Ciecierzycę opłukać w zimnej wodzie. Dodać tahinę, czosnek, sok z cytryny, przyprawy oraz szczyptę soli i wszystko utrzeć w blenderze na bardzo gęstą, ale gładką masę. Następnie dodać purée z dyni i ponownie zmiksować, na koniec dodając stopniowo wodę do uzyskania pasty, którą będzie można łatwo rozsmarować na pieczywie.

 

Pasta z tofu i zielonym ogórkiem

Składniki:

  • tofu naturalne 180 g,
  • zielony ogórek-pokroić,
  • ząbek czosnku-rozgnieciony,
  • sól, pieprz koper, najlepiej świeży

Przygotowanie:

Tofu należy rozdrobnić i wrzucić z pozostałymi składnikami do blendera. Miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Gotowe!